WordPress updaten naar PHP 8
Sinds 26 november 2020 draait PHP een nieuwe versie: PHP 8.ย
Deze nieuwere versie biedt allerlei handige nieuwe functies en verbeteringen die zeker ook de veiligheid en prestaties van jouw website op de lange termijn zullen verbeteren. Wil jij ook weten hoe je WordPress moet updaten naar PHP 8?
In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over WordPress en PHP 8.
Wat is er nieuw in PHP 8?
Het PHP-team heeft een nieuwe lijst met wijzigingen en nieuwe functies vrijgegeven. Dankzij benoemde parameters kun je nu bijvoorbeeld alleen vereiste parameters opgeven en optionele parameters overslaan. Ook zijn sommige functies gemarkeerd als verouderd. De ondersteuning hiervoor kan verdwijnen in de volgende grote PHP-update. Schrijf je eigen code en als je bij wilt blijven, kijk dan of je deze verouderde functies gebruikt en pas je code zo nodig aan. Als je slechts een gebruiker bent van software die is geschreven in PHP (zoals WordPress), kunt u dit negeren. Vooral belangrijker aan deze update is dat het sneller en efficiรซnter wordt.
Hoelang nog voordat ik moet updaten?
Elke PHP-versie heeft een periode van 2 jaar om bugs op te lossen en een extra jaar om beveiligingsproblemen op te lossen. Zo werd PHP 7.4 gelanceerd in november 2019. Dit is de laatste release van PHP 7, wat betekent dat bugfixes tot november 2021 kunnen werken en beveiligingsproblemen kunnen worden opgelost tot november 2022. Tegen die tijd zal PHP 7 zijn “end of life” bereiken. Dit is ook het moment waarop alle PHP-codes compatibel moeten zijn met PHP 8.0. Als dit niet het geval is, kun je mogelijk tegen een kwetsbare versie van PHP aanlopen.
Snelheid van PHP 8
Echter is er ook een onderzoek gestart om te kijken of PHP versie 8.0 daadwerkelijk sneller is dan de PHP 7,4 en 5,6 hierin zagen we terug dat de gemiddelde laadtijd 100 ms was onder PHP 5.6, 53 ms onder PHP 7.4 en 42 ms onder PHP 8.
(Stukje sneller dus)
WordPress updaten naar PHP 8 is van belang
Als je WordPress gebruikt om je website te maken, kun je in veel gevallen upgraden naar PHP 8 zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Je hoeft alleen maar te zorgen dat jouw WordPress-installatie up-to-date is. Maar goed, om veiligheidsredenen heb je dat als het goed is zeker al gedaan… als je dit eenmaal hebt aangevinkt, kan PHP 8 worden geselecteerd via de PHP-selector.
Log hiervoor in op DirectAdmin bij je hosting- platform. Daar klik je in het menu aan de linkerkant op Extra’s en vervolgens op PHP-versie selecteren. Selecteer 8.0 na ‘Huidige PHP-versie’ en klik tenslotte op Instellen als huidig. dat is het. Mocht je hierna nog steeds problemen hebben met je site, dan kun je op dezelfde manier terug naar de vorige versie.
WordPress en compatibiliteit
Bij WordPress hebben ze het mooi gedaan dat je vele plugins en thema’s tot je beschikking hebt. Ze zijn gemaakt door ontwikkelaars rondom de hele wereld. Ze moeten vaak hun code aanpassen om optimaal te werken in nieuwe PHP-versies. Echter WordPress zelf al een tijdje klaar is voor PHP 8, gebruik je misschien een plug-in of thema dat nog niet klaar is. Je kunt het beste wachten op een update of de ontwikkelaar vragen of PHP 8 wordt ondersteund.
Als iets op je site niet klaar is voor PHP 8 en je updated, kan het zijn dat iets niet meer goed werkt. Je kunt binnen enkele seconden tussen versies schakelen, wat snel testen een stuk eenvoudiger maakt. In dergelijke gevallen hoeft u dus niet in paniek te raken. Dit is ook de reden waarom we jouw site niet automatisch migreren naar een nieuwere versie van PHP. Als websitebouwer bepaal je zelf wanneer je het doet om verwarring en frustratie tegen te gaan.
Conclusie WordPress updaten naar PHP 8
De overgang naar PHP 8 is een van de meest impactvolle veranderingen die PHP ooit heeft gekend. Op de korte termijn zullen WordPress website eigenaren en ontwikkelaars flink aan de slag moeten. Maar op de lange termijn zal het het waard zijn!
Wil je dat wij je helpen met het compatible maken van je website met PHP 8? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!