WordPress website laten maken of laten bouwen

WordPress website laten maken of laten bouwen

Tegenwoordig kan iedereen zelf een website bouwen. Er zijn ontelbaar gratis diensten waarbij je een website kan laten maken. Maar vaak ben je bij zo’n gratis dienst wel gelimiteerd aan de mogelijkheden die het systeem aanbied. Om dit te voorkomen en de volledige vrijheid te hebben over je website zijn er Open-Source systemen uitgevonden. Wil jij graag een WordPress website laten maken? In dit artikel gaan wij uitleggen wat je moet weten, en waar je rekening mee moet houden.

Website laten bouwen met WordPress

Wordpress websiteAls eerste is een website laten bouwen met WordPress niet voor iedereen de beste oplossing. Het is afhankelijk van wat het doel van de website is. Wanneer de website bijvoorbeeld heel veel verschillende gebruikers rechten heeft, en iedere pagina opgedeeld wordt in deze rechten zijn er andere systemen die beter zijn. Maar 9 van de 10 keer is WordPress het perfecte systeem voor het laten bouwen van je website.

Om te beginnen, wat is WordPress nou eigenlijk? WordPress is op dit moment van schrijven het meest gebruikte Open-Source systeem voor het bouwen van websites. Er zijn nog andere systemen die ook erg populair zijn zoals bijvoorbeeld Joomla! en Drupal, maar WordPress is toch echt de grootste. Waarom? Nou dat komt omdat WordPress heel gebruiksvriendelijk is. Nummer 1 is WordPress die meer dan 50% van de “CMS markt” bezit. Daarna volgt Joomla met 7%, en Drupal met ongeveer 5%. Aan deze percentages is dus te zien hoe groot het systeem is, in vergelijking met de andere CMS.

CMS systeem de beste keuze voor het laten bouwen van een website

WordPress is een CMS. Dat staat voor Content Management Systeem. WordPress is gestart vooral als blog functionaliteit, om hiermee een web blog te maken. Maar door de jaren heen is WordPress uitgegroeid tot heel veel meer dan alleen een web blog systeem. Steeds meer grote bedrijven gaan de kracht achter WordPress inzien. Zo zie je dat bijvoorbeeld de website van NRC en D66 ook in WordPress zijn gebouwd. Zo is onze website ook gebouwd in WordPress, en wordt (bijna) iedere website die wij bouwen gemaakt in dat Content Managment Systeem. Naar mijn mening ligt de kracht van WordPress vooral in het sneller ontwikkelen.

Het is in WordPress veel makkelijker om snel een mooie en kwalitatieve website neer te zetten dan in andere systemen. Uiteraard hebben wij ook ervaring met systemen als Joomla!, maar WordPress blijft toch onze favoriet.

WordPress is dus vooral erg gebruiksvriendelijk en je kunt er snel een mooie en kwalitatieve website mee bouwen. Oke, duidelijk. Maar hoe zit het met de beveiliging en snelheid? Daar zullen we een stukje verder in dit artikel nog over hebben. Snelheid en veiligheid zijn 2 belangrijke aspecten van een website. Wij hebben ook een goed filmpje gevonden waarbij WordPress wordt uitgelegd:

Wat is open-source

Een website wordt opgebouwd door middel van codes. Deze codes heb je in verschillende talen. Dit zijn de verschillende talen:

    • HTML
    • CSS
    • PHP
    • Javascript

Open-Source betekend dat iedereen de code mag zien, en dat iedereen vanuit de hele wereld hier aan mee kan werken. Dat is ook een van de krachten van WordPress. De community is erg groot. Er zijn dus erg veel mensen die mee werken aan dit systeem, maar ook veel ontwikkelaars die plug-ins bouwen. Je moet het zo zien: WordPress is een openbaar gebouw, waar iedereen gebruik van mag maken. Maar ook mag iedereen dit gebouw verbeteren en uitbreiden. Doordat zoveel mensen er mee bouwen en gebruik van maken word het systeem groter en groter.Β 

Templates en de verschillen bij het laten bouwen van een WordPress website

Wordpress templateEen template kun je vergelijken met een sjabloon. Vanuit een sjabloon kun je makkelijker en sneller bijvoorbeeld een document opstellen. Bij templates werkt dit het zelfde. WordPress heeft veel gratis templates waar iedereen gebruik van mag maken. Het voordeel van een template is, is dat je niet helemaal vanaf 0 hoeft te beginnen. Het grootste gedeelte is al opgemaakt en is al over na gedacht. Het is dus niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden.

Ook zijn er premium templates. Hiervoor moet je betalen. Dit zijn de betere templates. Vaak zijn deze SEO geoptimaliseerd, en hebben deze meer functionaliteiten. Ook is het mogelijk om een template op maat te maken. Wanneer je een template op maat laat maken door een web bouwer is deze precies zoals je zou willen. Alles is mogelijk! Benieuwd naar wat Allround Web voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op!

Wat zijn plugins en wat kun je er mee?

Plugins kun je vergelijken met losse programma’s die je op je computer kunt installeren. Bij WordPress werkt dit zo ook. Je kunt een plugin installeren op je installatie. Deze plug-ins zijn uitbreidingen die nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden toevoegen. Een voorbeeld van zo’n plugin is bijvoorbeeld Woocommerce. Woocommerce zorgt er voor dat je jouw website kunt uitbreiden naar een webshop. Deze plugin bevat alle functionaliteiten die je nodig hebt voor het starten van een professionele website. Zoals ik hierboven al had geschreven heeft WordPress erg veel verschillende soorten plugins. Wanneer je gaat kijken zijn er op het moment van schrijven 50.000 gratis plugins. De keuze is dus enorm. Wanneer je een website laat makenΒ is het verstandig om niet te veel plugins te gebruiken.

Voor ieder soort verschillende functionaliteit is er wel een plugin geschreven. Zorg er voor dat je niet te veel plugins gaat gebruiken. Hoe meer plugins hoe zwaarder en trager je website is. Vaak kan het ook worden opgelost doormiddel van een stukje geschreven code. Daarmee helpen wij je graag! En dan zijn er ook nog premium plugins. Dit zijn plugins waar je voor moet betalen. Deze staan niet op de website van WordPress maar kun je vaak vinden bij aanbieders als Themeforest. Niet voor iedere functionaliteit is er een plugin geschreven. Soms is de functionaliteit die je in je website zou willen hebben zo specifiek dat je het niet kan oplossen met een plugin. Daarvoor kunnen wij maatwerk leveren. Doordat wij WordPress door en door kennen kunnen wij templates en plugins op maat maken, die voldoen aan alle wensen.

Updates en waarom deze zo belangrijk zijn

Een nadeel van WordPress is dat er heel vaak updates uitkomen. Je kunt dit vergelijken met de updates die je computer of Mac moet downloaden en installeren. Deze updates zorgen er voor dat alles veilig blijft, of bieden nieuwe functionaliteiten en verbeteringen. Wanneer je jouw website niet updated loop je een beveiligingsrisico. Dit betekend dat je website op dat moment gevoelig is voor eventuele hacks. Als je website gehackt wordt is het lastig om deze te “ont-hacken”. Denk bij het laten maken van een website goed na over de beveiliging.Β 

De gevolgen kunnen groot zijn. Je website kan bijvoorbeeld de positie in Google verliezen, of 1000’de mails versturen waardoor je door iedere mail provider wordt gezien als spam. Zorg er dus altijd voor dat je WordPress versie en plugins zijn bijgewerkt naar de laatste versie. Geen zin om dit iedere week of maand te controleren? Neem dan contact met ons op. Wij bieden update pakketten aan. Bij deze pakketten controleren we iedere maand alle plugins en WordPress, en werken deze bij naar de laatste versie. Zo ben je er van verzekerd dat de website altijd up-to-date is.

Hoe snel is je website, en de snelheid van het laten maken van een website

Hoe meer plugins de website heeft, hoe trager deze wordt. Dit is natuurlijk erg logisch. Hoe meer programma’s je op je computer hebt draaien, hoe trager je computer wordt. Hoe groter en beter jou computer is, hoe sneller dit zal gaan. Dit werkt met websites het zelfde. Het is ook zo dat hoe meer pagina’s of blog berichten je hebt hoe zwaarder de database wordt. Zorg er dus voor dat je kiest voor een kwalitatieve en goede hosting. Het is slim om te kiezen voor een hosting die WordPress geoptimaliseerd is. Deze zijn zo geconfigureerd dat WordPress hier het beste op kan draaien. Verder kun je jouw website ook versnellen doormiddel van CDN (Content Delivery Network), cache, code optimalisatie en bestands verkleining.

Klinkt allemaal erg technisch, en dat is het ook ;). Deze zaken kun je vaak beter over laten aan een web bouwer, omdat het vaak lastig is om dit te implementeren. Het kan zo zijn dat bepaalde zaken niet meer werken wanneer je gebruik maakt van snelheidsoptimalisaties. Wij kijken graag een keer naar je website, en bespreken vrijblijvend de opties voor het versnellen van je website.

Veilige WordPress website laten maken

Zodra alles up-to-date is, dus bijgewerkt naar de laatste versies loop je geen beveiligingsrisico’s en is WordPress dus erg veilig. Maar zodra je een paar versies achter loopt is WordPress niet zo veilig. Dit komt omdat er dan ergens een lek in de code zit waar een kwaadwillig persoon of robot via deze lek kan inbreken. Dit wil je niet hebben, dus zorg er altijd voor dat alles is bijgewerkt. Verder zijn er ook security plugins die er voor zorgen dat je WordPress website veiliger is. Zo controleren deze plugins op bestanden die er niet thuis horen. Ook zit hier bijvoorbeeld een inlogbeveiliging in, zodat het IP adres die vaak probeert in te loggen geblokkeerd wordt.

De kosten voor het laten bouwen van een WordPress website

De kosten voor het laten ontwikkelen van een WordPress website zijn heel verschillend. Het ligt aan de wensen en de grootte van de website. Zo kan een kleine website al voor € 350,- gebouwd worden, maar zal een grote professionele website eerder een paar duizend euro kunnen kosten. Dit ligt maar net aan de functionaliteiten. Belangrijk bij het laten bouwen van een website is dat er goed wordt nagedacht over het doel. Wat wil je met de website gaan bereiken, en hoeveel is de website voor jouw bedrijf waard?

Een website is tegenwoordig onmisbaar, en wij zijn van mening dat ieder bedrijf een website moet hebben. Voor de ene is dit een digitaal visitekaartje, en voor de andere is dit de manier voor het binnen halen van nieuwe klanten. Een website is een goede manier voor het binnen halen van nieuwe klanten of bezoekers. Iedereen zit op het internet, en bijna alles wordt opgezocht. Zorg er dan dus ook voor dat jouw bedrijf goed gevonden wordt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het laten bouwen van een professionele WordPress website laten maken die resultaat oplevert? Neem dan contact met ons op via info@allroundweb.nl of bel naar 013-4700072. Tot snel!