Wat is WordPress 5.5? En hoe belangrijk is deze update?

Sinds 11 augustus is WordPress 5.5 beschikbaar! In deze nieuwe versie van WordPress zitten nieuwe optimalisatie technieken die je website sneller en veiliger maken. WordPress berichten en pagina’s gebruiken nu bijvoorbeeld “lazy loading”, wat betekent dat afbeeldingen wachten met laden tot vlak voordat ze in beeld worden gebracht. Op mobiel, zorgt “lazy loading” er ook voor dat er minder grote bestanden worden geladen, waardoor de levensduur van de batterij en het dataverbruik van je mobiel wordt bespaard.

Ook de standaard WordPress pagina editor is een beetje aangepast. De pagina editor heeft nu blokpatronen voor het maken van uitgebreidere combinaties van tekst en media. Ook is de editor nu iets overzichtelijker, zodat je de pagina sneller in elkaar kunt zetten.

Waarom is het updaten van je WordPress website zo belangrijk?

Bijna elke WordPress-website die niet geüpdatet wordt, zal vroeg of laat gehackt worden. Hackers maken scripts (ook wel robots genoemd) die op het internet zoeken naar kwetsbaarheden in jouw WordPress website. Zodra er kwetsbaarheden in plugins bekend zijn, kunnen hackers automatisch WordPress-websites scannen om te zien of de betreffende plugin wordt gebruikt. Daarom raden wij u aan om uw website regelmatig te updaten. U kunt dit WordPress-onderhoud uitbesteden aan ons, maar u kunt het ook zelf doen.

Zijn er nog meer updates beschikbaar?

Ja zeker! Hier wordt niet heel veel over gesproken, maar is wel heel erg belangrijk. De PHP versie van je website moet ook up-to-date blijven. Zorg er voor dat je website minimaal op PHP 7.4 of hoger zit, dit is een veilige versie waar geen veiligheidslekken inzitten.

Hoe weet ik welke PHP versie mijn website gebruikt?

Zelf is het lastig om de PHP versie te controleren maar het kan wel. Er bestaat een plugin genaamd “Display PHP Version” die kun je installeren en dan krijg je automatisch de huidige versie van PHP te zien op je website. Je mag het ook altijd aan ons vragen, mail naar info@allroundweb.nl en dan checken we gratis de PHP versie van je website.

Zorg er ook voor dat al je plugins up-to-date blijven

Plugins zijn uitbreidingen en extra functionaliteiten die op de website zijn geïnstalleerd. Deze komen regelmatig met nieuwe updates, dit heeft te maken met problemen die verholpen worden in de plugin, denk bijvoorbeeld aan beveiligingslekken en snelheidsoptimalisatie.
We raden aan om minimaal één keer per maand heel de website te updaten zodat je beschermt blijft tegen robots/hackers.

WordPress automatische updates

Sinds de komst van WordPress 5.5 zijn er nu ook automatische updates beschikbaar. Een heel mooie functionaliteit! Alleen niet altijd.

  • De updates gaan automatisch. Dus gaat er iets mis en is het weekend, ben je op vakantie of check je niet iedere dag je website? Dan kan het zo zijn dat je website er een paar dagen uit ligt.
  • Een update van een plugin kan veranderingen met zich mee brengen, maar deze zul je misschien niet altijd in het eerste oog opslag zien. Wanneer je de updates handmatig doet kun je controleren of alles nog juist functioneert.

Ons advies: doe de updates 1x per maand, handmatig. Zo weet je direct wanneer er iets mis gaat. Liever uitbesteden? Neem dan even contact op voor de mogelijkheden!

Service & Onderhoud

Gratis Onderhoudscheck

Voor iedereen die nog twijfelt over de beveilig van zijn of haar website bieden we nu een gratis onderhoud check aan.
We controleren voor u de volgende punten:

  • Of er een update beschikbaar is voor WordPress
  • Of er updates beschikbaar zijn voor uw plugins
  • Of er updates beschikbaar zijn voor uw thema’s
  • Of je website de over de laatste versie van PHP beschikt
  • Ook kijken we of er een beveiliging plugin aanwezig is

Als je geïnteresseerd bent in de gratis check mail dan naar info@allroundweb.nl of bel ons op 013-4700072.

Update pakket

Wil je het hele jaar door volledig onbezorgd je website online hebben staan? Geen probleem! Wij bieden ook update pakketten aan. Met een update pakket ben je verzekerd van de laatste updates. Wij controleren iedere maand de versies van WordPress en bijbehorende plugins. Zodra er nieuwe updates uitkomen (en dit gebeurd zeker maandelijks) updaten we alles naar de laatste versie.

Mocht je na het lezen van dit artikel vragen hebben, aarzel dan niet contact op te nemen via 013-4700072 0f mail naar info@allroundweb.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Handige links