Mag je afbeeldingen van anderen gebruiken op social media voor je eigen content?

Gebruikers van Instagram en andere online- platforms

Instagram wordt door vele mensen gebruikt, van scholieren en kinderen tot aan grote bedrijven die daar de marketing up-to-date houden voor promotie. Natuurlijk kan je iets posten of promoten zonder afbeeldingen, maar dat is niet wat de mensen willen zien. De vraag is: als je het zelf niet maakt wat kan- en mag je dan gebruiken van anderen? Daar gaan we vandaag verder op in zodat jij weet hoe de rechten werken met het delen van afbeeldingen van andere gebruikers.

Hoe wordt er naar gebruikers gekeken?

De meesten houden zich (onbewust) niet aan de algemene voorwaarden van Instagram of de wetgeving die hiervoor gesteld is. Daarom is het toch belangrijk om te weten, zodat je geen problemen oploopt door verkeerd gebruik van materiaal.

Is het niet jouw content? Dan kun je het niet gebruiken.

De conclusie van Instagram en de Auteurswet is dat alleen content die jij gemaakt hebt gebruikt mag worden in jouw post(s). Met andere woorden: alleen jouw auteursrechthebbende afbeeldingen, en- of waar je een licentie voor hebt. Er zijn wel uitzonderingen, maar hier komen we zo op terug.

Wat mag je wel met afbeeldingen van anderen op (en- van) Instagram delen?

  • Posts sturen via een privé-bericht of in je verhaal
  • Verhalen waarin jijzelf getagd bent delen in je verhaal
  • Posts maken over je website en- of promoten.
  • Links naar posts delen
  • De antwoorden op vragen via stickers (anoniem) delen in je verhaal.

Je mag de content intern of extern op Instagram posten volgens de Auteurswet wanneer:

De content al openbaar is gemaakt door de wettige eigenaar, je het gebruikt voor een aankondiging, beoordeling, wetenschappelijke verhandeling of een vergelijkbaar doel.

Je kunt het niet meer, of anders gebruiken dan maatschappelijk aanvaardbaar is en het dient noodzakelijk te zijn voor het te bereiken doel, hierbij moet ook de naam- en bronvermelding van de wettelijke eigenaar bij staan en alle andere persoonlijke rechten moeten worden gerespecteerd.

Je hebt ook sites die gratis auteurs vrije afbeeldingen delen voor elk gebruik! Nu ben jij bewust van hoe je hier mee om kan gaan, zodat je eigen content niet gedeeld wordt via anderen op een ongebruikelijke manier, of zodat je zelf geen problemen kan krijgen via de online- platformen door middel van afbeeldingen!

Misschien vind je dit ook interessant

Intranet

Naast websites en webshops, ontwikkelen wij ook andere toepassingen (op maat). Zoals onder andere een intranet. Een intranet is een privénetwerk binnen een organisatie waartoe enkel medewerkers toegang hebben.

Lees verder »

Social Proof

Is jouw Webshop Social proof? Tegenwoordig is ‘social proof’ een veelgebruikte beïnvloedingstechniek. Je kunt eenvoudig laten zien hoe goed jouw producten scoren door simpelweg te

Lees verder »

Wat is WordPress?

Wat is WordPress nou precies? Dat is een vraag die bij veel mensen naar boven komt. WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee websites

Lees verder »

Zoekgedrag na coronacrisis

Zoals u waarschijnlijk al weet, COVID-19 heeft de wereld op zijn kop gezet. Bedrijven hebben zich ineens moeten aanpassen, moeten digitaliseren. Allerlei sectoren moesten sluiten..

Lees verder »

Handige links